یکی از مهمترین اسناد و مدارکی که در طول حمل و نقل محموله ردوبدل میشود، شیپینگ اوردر (Shipping Order) است. وقتی با یک شرکت حمل و نقل برای جابهجایی محمولههای خود توافق میکنید و محموله را به آنها میسپارید، باید یک سند حاوی جزئیات و اطلاعات بار و اطلاعاتی درمورد تخلیه کانتینر و… به شما ارائه دهند. این همان مفهوم شیپینگ اوردر یا سفارش حمل و نقل است.
شیپینگ اوردر یا SO سندی است که خط حمل و نقل با کشتی آن را صادر میکند و در اختیار شما قرار میدهد. این سند حاوی اطلاعاتی مانند شرایط کشتی، مقدار فضای آن، نحوه بارگیری و تخلیه و… است. اگر به اطلاعات بیشتری درمورد این سند نیاز دارید، در ادامه با «تاو» همراه شوید تا درمورد مراحل شیپینگ اوردر و الزامات آن با شما صحبت کنیم.
شیپینگ اوردر چیست؟
شیپینگ اوردر یا همان سفارش حمل و نقل سندی است که نشان میدهد فضایی هم به بارگیری محموله شما در کشتی اختصاص داده شده است. این سند را همان شرکت حمل و نقل و یا خط کشتیرانی برای شما صادر میکند و شامل یکسری اطلاعات درمورد کانتینر، اندازه فضا، نحوه بارگیری و تخلیه بار، نوع بار، شماره کشتی و… است.
شیپینگ اوردر همچنین سندی ضروری است که اجازه خروج بار شما از مبدأ را میدهد. شما باید حتماً این سند را دریافت کنید، در غیر این صورت جابهجایی محموله شما با مشکل مواجه میشود.
شیپینگ اوردر شامل چه اطلاعاتی است؟
اطلاعات موجود در تمام شیپینگ اوردرها شبیه به هم نیست و این اطلاعات میتوانند با هم متفاوت باشند، اما خوب یکسری اطلاعات کلی هم هستند که در همه سفارشها وجود دارند. در ادامه به این موارد اشاره میکنیم:
- اطلاعات درباره ارسالکننده محموله: فرستنده بار کسی است که محموله را با کشتی به مقصد موردنظر خود میفرستد. اطلاعات فرستنده مثل نام، آدرس و… باید در شیپینگ اوردر باشد. به این ترتیب، حامل میتواند اطلاعات فرستنده را داشته باشد و در صورت لزوم از آنها استفاده کند.
- اطلاعات درباره حامل محموله: مفهوم شیپینگ اوردر نشان میدهد که اطلاعات مربوط به حامل هم باید در این سند باشد. حامل شرکت حمل و نقل یا خط کشتیرانی است که محموله شما را حمل میکند. در این حالت، شیپینگ اوردر را به شرکت حمل و نقل یا نمایندگان آنها میدهند.
- نوع محموله: در سفارشنامه حمل و نقل باید اطلاعاتی درمورد نوع بار هم باشد تا حامل بداند که بار از چه نوعی است.
- شماره بارنامه: بارنامه سندی است که فرستنده آن را از شرکت حمل و نقل دریافت میکند و درواقع نشاندهنده قانونیبودن بار شماست. شماره بارنامه هم برای ردیابی محموله در طول مسیر مورد استفاده قرار میگیرد. تمام این اطلاعات باید در شیپینگ اوردر درج شود.
- محل دریافت محموله: اینجا همان جایی است که بار را به حامل تحویل میدهید.
- محل بارگیری بار: اینجا درواقع همان بندری است که محموله را درون کانتینر قرار میدهند و آن را داخل کشتی میگذارند.
- محل تخلیه محموله: اینجا هم بندری در مقصد است که بار در آنجا تخلیه شده و برای ارسال به مقصد اصلی (دست گیرنده) آماده میشود.
- محل تحویل محموله: اینجا محلی است که بار را با کامیون یا هر وسیله نقلیه دیگری به گیرنده تحویل میدهند.
- بندر ترانشیپ: اگر مقصد محموله جایی باشد که برای رسیدن آن به جابهجایی بار بین دو کشتی نیاز باشد، باید در یک بندر بار را تخلیه و دوباره آن را در کشتی بعدی بارگیری کرد. به این بندر، بندر ترانشیپ میگویند.
- نام کشتی و شماره سفر: کشتیها هرکدام دارای نام و اطلاعات شناسایی هستند. همچنین، هر سفری که کشتیها انجام میدهند یک شماره دارد و با آن ردیابی میشود. نام کشتی و شماره سفر هر دو باید در شیپینگ اوردر درج شوند.
- نوع کانتینر: کانتینرهایی که برای قراردادن محمولهها در کشتی مورد استفاده قرار میگیرند انواع مختلفی دارند. در سفارش نامه باید نوع کانتینر هم نوشته شود.
- زمان صدور سند: تاریخ و ساعتی که در آن شیپینگ اوردر صادر شده هم باید در این سند درج شود. همچنین، زمان تحویل بار و اینها را هم باید یادداشت کرد و درصورتیکه حامل سر موقع بار را تحویل ندهد، جریمه میشود.
- وزن محموله: یکی دیگر از مهمترین اطلاعاتی که باید در سفارش حمل و نقل درج شود همین وزن بار است. محمولههای دریایی معمولاً سنگین هستند و به همین دلیل وزن آنها اهمیت دارد.
مراحل شیپینگ اوردر؛ صدور شیپینگ اوردر چند مرحله دارد؟
برای اینکه بتوانید محموله خود را با کشتی به مقصد بفرستید، در ابتدا باید یک شرکت حمل و نقل معتبر پیدا کنید. شرکت تاو با سالها تجربه در حوزه حمل و نقل، انواع روشها از جمله حمل و نقل دریایی را به شما ارائه میدهد.
بعد از پیداکردن شرکت حمل و نقل، باید سفارش حمل و نقل را به شرکت ارائه دهید. شرکت سفارش شما را بررسی و پردازش میکند و در صورت مجازبودن آن، کانتینر مورد نیاز شما در کشتی را رزرو میکند. بعد از اینکه کانتینر را رزرو کردید، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- در مرحله اول باید شماره رزرو کانتینر را دریافت کنید. شرکت حمل و نقل این شماره را برای محموله شما صادر میکند و آن را به شما ارائه میدهد. برای اینکه بتوانید شیپینگ اوردر را دریافت کنید، باید این شماره را نیز داشته باشید.
- در این مرحله باید مدارک مربوط به حمل و نقل را به دفتر خط کشتیرانی تحویل دهید. اگر یک شرکت حمل و نقل انتخاب کرده باشید، خودشان این کار را برای شما انجام میدهند. مفهوم شیپینگ اوردر نشان میدهد که تمام اطلاعات مربوط به سفر با کشتی باید در آن درج شود.
- در این مرحله شرکت کشتیرانی شیپینگ اوردر را برای شما صادر میکند. البته این سند زمانی صادر میشود که مدارک شما کامل شده باشد. همچنین، صدور این سند باید قبل از بارگیری محموله در کشتی انجام بگیرد، در غیر این صورت بار شما در صف انتظار بارگیری قرار داده نمیشود.
- یکی از مراحل شیپینگ اوردر این است که محموله شما پس از صادرشدن این سند در لیست انتظار بارگیری قرار میگیرد. شرکت کشتیرانی این موضوع را به صاحب بار اطلاع میدهد. صاحب بار هم میتواند با پرداخت هزینه، زمان بارگیری را بنا به شرایط اضطراری جلو بیندازد.
- در این مرحله باید پیشنویس بارنامه را از شرکت کشتیرانی دریافت کنید. بعد از اینکه بار شما در لیست انتظار قرار گرفت، پیشنویس بارنامه برای شما ارسال میشود. شما باید این پیشنویس را دقیق بررسی کنید و درصورتیکه اطلاعات اشتباهی در آن درج شده باشد، به شرکت کشتیرانی اطلاع دهید. بعد از اصلاح اطلاعات میتوانید پیشنویس بارنامه را تأیید کنید.
- آخرین مرحله مربوط به پرداخت هزینههای حمل و نقل و صدور شیپینگ اوردر میشود. در این مرحله بارنامه و صورتحساب را برای شما ارسال میکنند یا اینکه خودتان باید آن را تحویل بگیرید. سپس باید صورتحساب را پرداخت کنید و تمام اسناد اصلی مثل بارنامه و… را تحویل بگیرید. همچنین، یک رسید دریافت میکنید که بار خود را تحویل دادهاید. کد پیگیری هم به شما کمک میکند تا محموله خود را در هر مرحله ردیابی کنید.

نتیجهگیری
مفهوم شیپینگ اوردر در حمل و نقل دریایی کاربرد دارد و سندی است که بهعنوان مجوز حمل و نقل از طریق دریا عمل میکند. این سند شامل اطلاعات و جزئیاتی درباره نوع محموله، محل بارگیری، محل تخلیه، اطلاعات فرستنده، حامل و… میشود. انجام مراحل صدور شیپینگ اوردر برعهده شرکتهای کشتیرانی است و بعد از صدور آن مشخص میشود که بار شما مجوز خروج از مبدأ را دریافت کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد این سند و حمل و نقل دریایی میتوانید با کارشناسان ما در «تاو» تماس بگیرید.