واردات گندم به ایران چگونه انجام می‌شود؟

دوسه سالی می‌شود که ایران با خشکسالی روبه‌رو شده و به همین دلیل هم به واردات گندم روی آورده است. در گذشته ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گندم در جهان بود، اما در سال‌های اخیر، با توجه به کاهش بارش‌ها، به کمبود گندم دچار شده و باید این محصول کشاورزی اساسی را به کشور وارد کند. 

کشورهای زیادی در حوزه تولید و صادرات گندم فعالیت می‌کنند. مثلاً روسیه یکی از همین کشورهاست که بخشی از گندم ایران را هم تأمین می‌کند. در این میان، نقش حمل و نقل بین‌المللی هم برجسته می‌شود؛ زیرا دولت برای واردات گندم از روسیه و کشورهای دیگر به حمل و نقل وابسته است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره واردات گندم به ایران، در ادامه با «تاو» همراه باشید.  

نحوه واردات گندم 

ایران در سال ۲۰۲۲ با واردات حدود ۶۴۹ میلیون دلار گندم به سیودومین کشور واردکننده بزرگ گندم در جهان تبدیل شد. در همان سال، گندم ششمین کالای وارداتی ایران بود. اطلاعاتی که از گمرک ایران به دست آمده است نشان می‌دهد که روسیه یکی از کشورهای صادرکننده گندم به ایران است. ایران حدود یک میلیون و ۵۸۹  هزار تن گندم را از روسیه وارد کرده است که ارزش تقریبی آن هم ۷۳۱ میلیون دلار بوده است. از این‌ها گذشته، روش‌های مختلفی برای واردات گندم به ایران وجود دارد. مراحل واردات گندم از روسیه و کشورهای دیگر، از انتخاب همین روش‌ها آغاز می‌شود. 

روش‌های انتقال گندم به ایران به کشور مبدأ بستگی دارد. مثلاً برای واردات گندم از روسیه به ایران می‌توان از روش‌های دریایی، هوایی و زمینی استفاده کرد. در ادامه این روش‌ها را برای شما توضیح می‌دهیم. 

  1. حمل و نقل هوایی گندم

این روش به‌وسیله هواپیما انجام می‌شود. اگر کشور مبدأ با ایران فاصله زیادی داشته باشد، میتوان از این روش استفاده کرد. حمل و نقل هوایی بسیار سریع انجام می‌شود، اما هزینه آن هم بیشتر است و باید این نکته را حتماً در نظر گرفت.  

  1. حمل و نقل دریایی گندم

روش بعدی واردات گندم، حمل دریایی است. اگر واردات از کشورهایی انجام شود که با ایران مرز دریایی دارند، خیلی راحت می‌توان گندم را در کشتی بارگیری کرد و به ایران فرستاد. در این روش، گندم‌ها را در کانتینر بارگیری می‌کنند و آنها را با هزینه‌ای بسیار مقرون‌بهصرفه به ایران می‌فرستند. البته باید توجه داشته باشید که این روش سرعت پایینی دارد و کمی زمان‌بر است.  

  1. حمل و نقل زمینی گندم

روش بعدی حمل و نقل و ارسال گندم به ایران از طریق خطوط زمینی انجام می‌شود. این روش هم برای کشورهایی مناسب است که با ایران مرز زمینی مشترک دارند. جابه‌جایی گندم از طریق زمینی با کامیون، تریلر یا قطار انجام میگیرد. این روش هم سرعتی بالاتر از حمل دریایی دارد و هم هزینه آن مقرون‌به‌صرفه است. 

 

واردات گندم

 

واردات گندم ایران از کدام کشور است؟ 

کشورهای زیادی هستند که به ایران گندم می‌دهند و واردات گندم به ایران از این کشورها انجام می‌شود. همانطور که گفتیم، بیشترین میزان گندم از روسیه به ایران می‌رسد، اما کشورهای دیگری مثل آلمان، امارات، هلند، انگلیس، ترکیه، سنگاپور، قزاقستان، هنگ کنگ، سوئیس و ایتالیا هم از تولیدکنندگان گندم در جهان هستند که به ایران گندم وارد کرده‌اند.  

شما هم اگر می‌خواهید به‌عنوان تاجر به ایران گندم وارد کنید، باید تمام این کشورها و شرایطشان را بررسی کنید و کشوری را برای واردات گندم انتخاب کنید که کمترین هزینه را برایتان داشته باشد. در این صورت می‌توانید سود بیشتری از واردات گندم ببرید.  

میزان واردات گندم ایران 

داده‌هایی که از اداره گمرک ایران به دست آمده است نشان می‌دهند که روسیه بیشترین میزان ارسال گندم به ایران را در سال‌های اخیر داشته است. مقدار گندم واردشده به ایران از روسیه بیشترین قیمت را هم داشته و قیمت هر تن از آن ۴۵۹,۹۵۸ دلار تخمین زده شده است. در ادامه به میزان واردات گندم از کشورهای دیگر به ایران هم اشاره می‌کنیم: 

  • میزان واردات گندم از آلمان: آلمان دومین کشور واردکننده گندم به ایران به حساب می‌آید. از این کشور میزان ۸۸۵ هزار تن گندم به ایران وارد شده است که ارزش آن حدود ۴۲۵ میلیون دلار بوده است.  
  •  میزان واردات گندم از امارات: امارات سومین کشور واردکننده گندم به ایران است. این کشور حدود ۵۸۵ هزار تن گندم به ایران وارد کرده است که ارزش آن به حدود ۲۵۵ میلیون دلار میرسد.  
  • میزان واردات گندم از هلند: هلند هم یکی دیگر از کشورهای واردکننده گندم به ایران است که در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۶۶ هزار تن گندم به ایران وارد کرده که ارزش آن حدود ۱۵۷ میلیون دلار تخمین زده شده است.  
  • میزان واردات گندم از سنگاپور: کشور سنگاپور هم حدود ۲۷۸ هزار تن گندم به مبلغ ۱۳۰ میلیون دلار برای ایران ارسال کرده است و در بین پنج کشور واردکننده گندم به ایران قرار دارد.  

هزینه واردات گندم به ایران چقدر است؟

همانطور که گفتیم، هزینه واردات گندم یکی از موارد مهمی است که باید آن را در نظر داشته باشید. شما به‌عنوان تاجر باید هر کاری از دستتان برمی‌آید انجام دهید تا این هزینه‌ها را به حداقل برسانید. عوامل مختلفی در تعیین این هزینه دخیل هستند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم: 

  • کشور مبدأ: فاصله کشور مبدأ تا ایران بسیار مهم است و می‌تواند در تعیین هزینه واردات مؤثر باشد. هرچه فاصله مبدأ و مقصد از هم بیشتر باشد، هزینه ارسال محموله گندم هم افزایش می‌یابد.  
  • خرید محصول: شما به‌عنوان تاجر باید گندم را خریداری کنید و سپس آن را به ایران انتقال دهید. تولیدکنندگان گندم ممکن است قیمت‌های متفاوتی را برای این محصول در نظر بگیرند. شما باید بهترین گندم را با قیمتی کمتر خریداری کنید تا هم هزینه شما کمتر شود و هم مشتریان شما در ایران از کیفیت محصول رضایت داشته باشند.  
  • هزینه مجوز: یکی دیگر از هزینه‌هایی که در بحث واردات گندم وجود دارد، هزینه مربوط به مجوز است. گندم یک محصول کشاورزی است و برای واردات آن باید از وزارت بهداشت و گمرک مجوز دریافت کنید. گرفتن این مدارک هزینه‌بر است و باید آن را در نظر داشته باشید.  
  • روش حمل و نقل: یکی دیگر از مهمترین عوامل در تعیین هزینه واردات گندم به ایران، روش حمل و نقل است. مثلاً روش حمل و نقل هوایی هزینه زیادی دارد، اما هزینه روش حمل دریایی بسیار کمتر است. شما باید با توجه به بودجه، کشور مبدأ، محدودیت‌های زمانی و… یکی از این روش‌ها را انتخاب کنید.  
  • هزینه‌های جانبی: بیمه‌کردن محموله گندم، بسته‌بندی و… جزو هزینه‌های جانبی واردات گندم به حساب می‌آیند و شما باید آنها را نیز در نظر داشته باشید.  
  • انبارداری: اگر گندم‌های خریداری‌شده شما به انبارداری در کشور مبدأ یا مقصد نیاز داشته باشند، باید هزینه ذخیره‌سازی آن را نیز پرداخت کنید. به این ترتیب، هزینه‌های شما افزایش پیدا می‌کند.  

 

واردات گندم

 

جمع‌بندی

واردات گندم به ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته و این موضوع باعث شده تا فعالان بازار تجارت و کشاورزی به فکر واردات این محصول پرمصرف بیفتند. کشورهای مختلفی به‌عنوان تأمین‌کننده گندم ایران شناخته می‌شوند و روش‌های مختلفی هم برای واردکردن گندم به ایران وجود دارد. شما هم اگر تاجر هستید و می‌خواهید گندم وارد کنید، باید با شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی وارد مذاکره شوید و با کمترین هزینه این محصول را به کشور منتقل کنید. کارشناسان ما در «تاو ساحل اروند» آماده هستند تا در این زمینه به شما مشاوره دهند.