همه‌چیز درباره واردات غلات به ایران

ایران در چند سال اخیر به دلیل کم‌آبی به واردات ذرت و غلات وابسته شده است، به‌طوری که در سال ۱۴۰۲ تنها از یک کشور حدود ۲.۵ تا ۳ میلیون تن غلات وارد کرده است. کاشت بسیاری از محصولات غلات در ایران به دلیل داشتن شرایط اقلیمی خشک امکانپذیر نیست و واردات جایگزین کاشت و برداشت شده است.  

با این شرایط، تاجران هم دست‌به‌کار شده‌اند و برای واردات غلات از سایر کشورها به ایران اقدام کرده‌اند. در این بین، شرکت‌های حمل و نقل نقش بسزایی دارند؛ زیرا معمولاً این شرکت‌ها هستند که عملیات حمل و ارسال محموله‌های غلات به ایران را انجام می‌دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره واردات غلات به ایران، در ادامه با «تاو» همراه باشید.  

راهنمای واردات غلات به ایران  

غلات به دانه‌های خوراکی مثل گندم، جو و برنج اشاره دارد که برای زندگی روزمره انسان‌ها بسیار ضروری هستند. واردات غلات به کشور ایران از کشورهای مختلف انجام می‌گیرد، اما قوانین بسیار سخت و پیچیده‌ای برای آن وجود دارد. برای اینکه بتوانید از کشورهای دیگر به ایران غلات وارد کنید، باید از این قوانین اطلاع داشته باشید. در ادامه به مراحل واردات غلات به ایران اشاره می‌کنیم: 

  1. پیداکردن شرکت مبدأ

اولین گام برای واردات غلات به کشور ایران این است که یک شرکت تولید‌کننده غلات خوب خارجی پیدا کنید. شرکت‌های زیادی در کشورهای مختلف، تولیدکننده و صادرکننده غلات هستند، اما نکته مهم این است که شرکت معتبری را انتخاب کنید که بهترین نوع غلات را در اختیار شما قرار دهد. 

  1. قیمت‌گذاری

در این مرحله باید با شرکت مبدأ وارد مذاکره شوید و بر سر قیمت غلات به توافق برسید. حتماً از چند شرکت قیمت داشته باشید و آن‌ها را با هم مقایسه کنید تا درنهایت بتوانید با بهترین قیمت، واردات غلات را انجام دهید. 

  1. دریافت مجوز

یکی دیگر از مراحل مهم در واردات غلات به ایران این است که مجوزهای مختلف را دریافت کنید. شما باید از وزارت بهداشت و سازمان صمت مجوز بگیرید. در غیر این صورت اجازه ورود محصولات کشاورزی به کشور را نخواهید داشت و هر محصولی هم که وارد کنید، مجوز ترخیص از گمرک را دریافت نخواهد کرد. 

  1. دریافت کارت بازرگانی

برای واردات غلات از کشورهای خارجی به ایران باید کارت بازرگانی هم داشته باشید. برای دریافت این کارت باید به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در شهر محل سکونت خود درخواست دهید.  

  1. عقد قرارداد با شرکت حمل و نقل

وقتی تمام کارهای مربوط به خرید غلات را انجام دادید، زمان آن می‌رسد که با یک شرکت حمل و نقل معتبر وارد مذاکره شوید. برای جابه‌جایی محموله غلات، روش‌های مختلفی وجود دارد که انتخاب آن به کشور مبدأ و راههای ارتباطی آن با ایران وابسته است.  

  1. پرداخت هزینه حمل و نقل

بعد از عقد قرارداد با شرکت حمل و نقل، باید هزینه‌های مربوط به جابه‌جایی محموله را بپردازید. علاوه‌براین، اگر به خدمات اضافه مثل بسته‌بندی و بیمه هم نیاز داشته باشید، هزینه واردات افزایش خواهد یافت.  

 

واردات غلات به ایران

میزان واردات غلات ایران در سال 1403

طبق اطلاعاتی که خبرگزاری تسنیم در اختیار ما گذاشته، ایران در سال بین ۲.۵ تا ۳ میلیون تن غلات از روسیه وارد کشور می‌کند. داده‌ها نشان می‌دهند که ایران در سال ۱۴۰۳ به حدود ۱۲ میلیون تن گندم نیاز دارد و می‌تواند ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن از این غلات را تولید کند؛ پس ایران به واردات مقدار زیادی غلات نیاز ندارد و تا چند وقت دیگر می‌تواند در این عرصه به خودکفایی برسد.  

حالا اگر در زمان پیش رو در ایران بارش‌های خوبی وجود نداشته باشد، باز هم به واردات غلات نیاز پیدا خواهیم کرد. در این صورت، ایران به واردات حدود ۵ تا ۸ میلیون تن غلات نیاز خواهد داشت. قیمت غلات در ایران هم روزبه‌روز در حال تغییر است و این امر به دلیل افزایش هزینه‌های گمرکی، قیمت غلات و… است. 

واردات غلات ایران از کدام کشور است؟ 

همان طور که گفتیم، سالانه بین ۲.۵ تا ۳ میلیون تن غلات از روسیه به ایران وارد می‌شود. واردات غلات به ایران از روسیه از طریق بنادر شمالی کشور انجام می‌گیرد. چند سالی است که در ایران شاهد کمبود بارش باران هستیم و به همین دلیل امکان کاشت و برداشت خیلی از انواع غلات در ایران وجود ندارد. همین موضوع سبب شده است تا ایران غلات مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تأمین کند.  

اولین کشور در حوزه صادرات غلات به ایران روسیه است. ایران در ابتدای سال ۲۰۲۴ به یکی از پنج کشور واردکننده غلات از روسیه تبدیل شده است. کشورهای دیگری هم غلات را به ایران صادر می‌کنند که در ادامه آنها را به شما معرفی می‌کنیم: 

  • امارات: کشور امارات یکی از صادرکنندگان غلاتی مانند گندم به ایران است و امسال تقریباً ۱.۱ میلیون تن گندم به ایران داده است. این مقدار گندم با قیمتی برابر با ۴۰۳ میلیون دلار به دست ایران رسیده است. 
  • عراق: کشور بعدی در رتبه‌بندی صادرات غلات به ایران، عراق است. این کشور حدود ۹۴۳ هزار تن غلات به ایران صادر کرده است که ارزش تقریبی آن به ۳۲۴ میلیون دلار می‌رسد. 
  • انگلیس: کشور انگلیس در رتبه چهارم صادرات غلات گندم به ایران قرار دارد. این کشور در سال جاری حدود ۵۹۰.۶ هزار تن گندم به ایران وارد کرده که ارزش تقریبی آن ۲۰۰ میلیون دلار است.  

 

واردات غلات

نتیجه‌گیری

واردات غلات به ایران یکی از اقدامات مهم دولت در سال‌های اخیر بوده است؛ زیرا ایران در حال حاضر با کمبود منابع آبی مواجه است. برای واردات غلات باید با قوانین و مقررات آشنایی داشته باشید و مجوزهای لازم را اخذ کنید. درصورتی‌که بازار هدف ایران را بشناسید، این تجارت می‌تواند برای شما بسیار سودآور باشد. تاو می‌تواند در زمینه صادرات و واردات گندم و انتخاب بهترین روش و ارائه مناسب‌ترین هزینه با شما همکاری کند. کارشناسان مجرب تاو آماده ارائه مشاوره به شما هستند.