اگر در بازارهای بینالمللی فعالیت داشته و یا به تجارت بینالملل علاقهمند باشید، حتماً اصطلاح دامپینگ به گوشتان خورده است. بهطورکلی دامپینگ یک رفتار تقریباً قانونی ولی مکارانه است که بسته به اینکه کدام سوی معامله باشید، روی شما تأثیرات منفی و مثبت زیادی میگذارد. آشنایی با مفاهیم و انواع مختلف دامپینگ میتواند دید وسیعتر و بهتری از تجارت در سطح بینالمللی از نظر کنترل و دامپینگ قیمتها به شما بدهد.
دامپینگ (Dumping) بازارشکنی یا قیمتشکنی، فروش یک کالا باقیمتی پایینتر از قیمت واقعی آن است. این اصطلاح معمولاً در تجارت بینالمللی استفاده میشود و زمانی رخ میدهد که یک صادرکننده محصول خود را در خارج از کشور با قیمتی کمتر از قیمتی که در بازار داخلی خود به فروش میرساند، عرضه کند. این عمل معمولاً برای کسب مزیت رقابتی در بازارهای خارجی انجام شده و میتواند به آسیبهای جدی به صنعت تولید داخلی محصولات مشابه در کشور واردکننده منجر شود. معمولاً کشورها در این راستا، اقداماتی نظیر وضع تعرفههای ضد دامپینگ یا اقدامات تلافیجویانه انجام میدهند. در ادامه چند مثال آورده شده است:
بهطور کلی، دامپینگ یک عمل قانونی است، اما برخی کشورها برای مقابله با آثار منفی آن، قوانین و مقرراتی وضع کردهاند. سازمان تجارت جهانی (WTO) قوانینی برای مقابله با آن دارد. طبق این قوانین، یک کشور میتواند بهطور رسمی علیه دامپینگ اقدام کند؛ اگر بتواند ثابت کند که این عمل، به آسیب جدی به تولیدکنندگان داخلی آن کشور منجر شده است. چند نمونه از شکایتهای ثبتشده در دنیا عبارتاند از:
بعضی از مهمترین انواع مختلف دامپینگ عبارتاند از:
بازارشکنی دائمی یا مستمر زمانی رخ میدهد که یک تولیدکننده یا انحصارگر، کالای خود را بهطور مداوم و در بلندمدت، با قیمتی پایینتر از قیمت تمامشده در بازار خارجی به فروش برساند. این نوع، بیشتر درمورد کالاهایی رخ میدهد که تولید انبوه آنها به کاهش هزینههای تولید منجر میشود. در این صورت، تولیدکنندگان میتوانند با فروش کالاهای خود باقیمت پایینتر در بازار خارجی، سود بیشتری کسب کنند. نوع دائمی میتواند دلایل مختلفی مانند حذف رقبای خارجی، دسترسی به بازارهای جدید و افزایش سهم بازار داشته باشد. بهعلاوه، قادر است به تولیدکنندگان داخلی آسیب بزند و به افزایش وابستگی به واردات منجر شود، اما در کوتاهمدت به مصرفکنندگان سود میرساند.
بازارشکنی مخرب یا غارتگر زمانی رخ میدهد که یک تولیدکننده یا انحصارگر، کالای خود را با قیمتی بسیار پایینتر از قیمت تمامشده در بازار خارجی به فروش میرساند. عمدهترین دلایل آن هم عبارتاند از:
دامپینگ مخرب به کاهش تولید، اخراج کارگران و افزایش قیمتها منجر شده و به تولیدکنندگان داخلی آسیب میرساند. همچنین، سبب افزایش وابستگی به واردات میشود. مثلاً یک شرکت چینی تولیدکننده پوشاک، محصولات خود را در ایران با قیمتی بسیار پایینتر از قیمت تمامشده به فروش میرساند تا بتواند رقبای ایرانی خود را از دور خارج کرده و بازار پوشاک را به دست بگیرد.
بازارشکنی تصادفی یا مقطعی زمانی رخ میدهد که یک تولیدکننده یا انحصارگر، کالای خود را بهطور موقت و در کوتاهمدت، با قیمتی پایینتر از قیمت تمامشده، در بازار خارجی به فروش میرساند. این نوع بازارشکنی بیشتر در شرایط استثنایی یا پیشبینینشدهای مثل تولید بیش از حد کالا یا وجود سهام فروختهنشده کالا در بازار داخلی رخ میدهد. از دلایل انجام این نوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برای تشخیص انواع قیمتشکنی در بازار بینالمللی، باید مواردی را در نظر گرفت. این موارد عبارتاند از:
بهطورکلی، برای مقایسه قیمت صادراتی و ارزش عادی محصول، باید دقت کرد که محصولات از نظر مشخصات فنی، کیفیت و سایر ویژگیهای مهم، مشابه باشند. سپس هزینههای مدیریتی و فروش را برای هردو لحاظ کرد. عوامل دیگری مانند مالیات، مقدار فروش و سایر هزینهها نیز ممکن است بر قیمت محصولات تأثیر بگذارند. در انتها، اگر قیمت صادراتی محصول کمتر از ارزش عادی آن باشد، قیمتشکنی اتفاق افتاده است.
دامپینگ میتواند به دلایل مختلفی ازجمله موارد زیر رخ دهد:
– کسب جایگاه در بازار خارجی
– فروش کالای مازاد
– گسترش صنعت
– ایجاد روابط تجاری جدید
دامپینگ بهطورکلی میتواند تأثیرات منفی و مثبت مختلفی بر اقتصاد کشورها داشته باشد، ازجمله:
دامپینگ بر کشورهای واردکننده تأثیراتی کوتاهمدت و بلندمدت دارد:
دامپینگ میتواند تأثیرات خاص دیگری نیز بر کشور واردکننده داشته باشد؛ مثلاً موجب تغییر تقاضای مصرفکننده بهسمت محصولات ارزانقیمت شده و درنهایت به تعطیلی تولیدیها و صنایع داخلی منجر شود. درواقع، کشور واردکننده با عدم مقابله با دامپینگ، به یک تولیدکننده خارجی کمک میکند تا رقبای داخلی را حذف کند.
۱. تأثیرات کوتاهمدت: دامپینگ میتواند در کوتاهمدت به تولیدکنندگان کشور صادرکننده سود برساند؛ زیرا میتوانند محصولات خود را با قیمت بالاتر از قیمت بازار داخلی به فروش برسانند. این امر میتواند به افزایش تولید، اشتغال و درآمد دولت منجر شود.
۲. تأثیرات بلندمدت: دامپینگ در بلندمدت میتواند به اقتصاد کشور صادرکننده نیز آسیب برساند و موارد زیر را به همراه دارد:
دامپینگ میتواند تأثیرات مثبت دیگری نیز بر کشور صادرکننده داشته باشد؛ ازجمله بهبود تراز تجاری و افزایش تقاضا برای ورودیهای موردنیاز؛ مانند مواد اولیه و نیروی کار.
توافقنامه ضد دامپینگ، توافقنامهای است که کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) امضا کردهاند. این توافقنامه از واردشدن بازارشکنی و دامپینگ به واردات کالاهایی با قیمت پایینتر از قیمت تمامشده یا با قیمت عادلانه در بازار داخلی کشور صادرکننده، جلوگیری میکند. توافقنامه ضد دامپینگ به کشورهای عضو WTO اجازه میدهد تا اقدامات ضد دامپینگ علیه واردات کالاهایی که مظنون به دامپینگ مخرب هستند اعمال کنند تا از آسیب به اقتصاد آنها جلوگیری شود.
برای اینکه کشوری بتواند اقدامات ضد دامپینگ علیه واردات کالایی اعمال کند، باید ابتدا ثابت کند که واردات آن کالا باعث آسیب جدی به صنعت داخلیاش شده است. این امر معمولاً با انجام تحقیقات توسط مقامات دولتی انجام میشود. در اینجا برخی از سیاستهای ضد دامپینگ که کشورهای عضو WTO استفاده کردهاند، آورده شده است:
در این مطلب سعی کردیم تا مفاهیم گسترده دامپینگ را به زبانی ساده شرح دهیم و شما را با کاربردها و تأثیرات آن آشنا کنیم. صنعت حمل و نقل بینالمللی نیز میتواند در میزان دامپینگ قیمت تأثیرگذار باشد. آگاهی از نحوه تشخیص و اجرای دامپینگ در تجارت بینالمللی، به سودآوری بازرگانان کمک بسزایی میکند. امیدواریم که این مقاله به شما در درک هرچه بیشتر بازارشکنی کمک کرده باشد.
آیا دامپینگ قانونی است؟
دامپینگ بهخودیخود غیرقانونی نیست و در بسیاری از کشورها مجاز است. برخی از کشورها نیز از آن بهعنوان ابزاری برای حمایت از منافع تجاری خود استفاده میکنند.
دامپینگ چه تفاوتی با رقابت سالم دارد؟
رقابت سالم زمانی اتفاق میافتد که تولیدکنندگان محصولات خود را با قیمتی رقابتی در بازار عرضه میکنند؛ اما دامپینگ زمانی اتفاق میافتد که تولیدکنندگان محصولات خود را باقیمتی پایینتر از قیمت تمامشده یا قیمت عادلانه در بازار داخلی عرضه میکنند.
آیا دامپینگ مزایایی نیز دارد؟
برخی افراد معتقدند که دامپینگ میتواند مزایایی نیز داشته باشد؛ مانند کاهش قیمتها برای مصرفکنندگان، افزایش رقابت و تقویت نوآوری.